Mješavina zakona i milosti

Prijatelju, ne možeš balansirati zakon i milost. Ili si potpuno opravdan djelom Njegove milosti ili svojim vlastitim djelima. Njegova će milost biti nedjelotvorna kad dodaš čak i malo mješavine čovjekovog truda da bude opravdan. To je ozbiljno. Bog mrzi mješavinu.
Iako većina ljudi nema problem s time da se slože da su milošću spašeni, ipak se i dalje podvrgavaju zakonu. Oni ovise o „djelima zakona“ ili vlastitoj poslušnosti zakonu kako bi zaslužili, stekli i zavrijedili Božje blagoslove. Kad se, po vlastitoj procjeni, ispravno ponašaju, očekuju da će biti blagoslovljeni. Ali, kad ne dosegnu vlastiti standard i pogriješe, gomilaju na sebe krivnju i osudu i očekuju kaznu. U Novome savezu, Bog ne želi da mi budemo blagoslovljeni kad smo poslušni zakonu, a pod prokletstvom kad pogriješimo. Ne zvuči li takav sustav jako sličan Starom savezu?
Milost je nezaslužena, nezarađena i nestečena naklonost Božja – onoga trenutka kad pokušate zaslužiti bezuvjetnu naklonost Božju, poništavate Njegovu milost. U Novome savezu, Bog nas želi blagosloviti zbog Svoga Sina i onoga što je On učinio na križu.

To nema nikakve veze s našim ponašanjem ili sposobnosti da se pridržavamo zakona. Oni koji se pokušavaju opravdati pridržavanjem zakonu još uvijek imaju starozavjetni mentalitet, čak i ako tvrde da su u Novome savezu. Vratili su se u stari sustav koji se temeljio na djelima i poslušnosti, umjesto da vjeruju u novi sustav temeljen na vjeri i vjerovanju. Kad postoji mješavina starog i Novog saveza, između saveza zakona i saveza milosti, gubite oboje i poništavate dobrobiti koje proizlaze iz saveza. Kako to znamo? Koji je temelj za to iz Pisma? Pogledajmo što je Isus rekao:
"Nitko ne ulijeva novo vino u stare mjehove; inače novo vino prodere mjehove, te propadne i vino i mjehovi. Novo vino u nove mjehove!" (Marko 2:22) O čemu je Isus govorio kad je spominjao novo vino i stare mjehove? Govorio je o mješavini dvaju saveza. Novo vino predstavlja novi savez milosti, dok stari mjehovi predstavljaju Stari savez zakona. Jeste li kad vidjeli stare vinske mjehove? Oni su lomljivi, grubi i nefleksibilni. To je zakon. On je nefleksibilan. I kad ulijete novo vino milosti u stare mjehove zakona, izgubit ćete oboje, jer će mjehovi puknuti, a vino se proliti.
Vrijednost i Starog i Novog saveza bit će poništena i izgubljena.
Ne razumijem zašto još i danas mnogi vjernici i dalje pokušavaju balansirati zakon i milost. Ako si za zakon, budi u potpunosti za zakon. Ako si za milost, budi u potpunosti za milost.
Nemoguće je to dvoje balansirati! (J.P.)


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Buđenje iz kome (svjedočanstvo)

Je li Isusovo uskrsnuće i tvoje uskrsnuće?