Važnost apostolske službe



U Hrvatskoj ali i na čitavom prostoru Balkana vlada nerazumijevanje za različite Biblijske istine, pa tako i u vezi apostolske službe. Nažalost većina kršćana pa tako cijelih crkava i denominacija ne vjeruje tj. ne prihvaća pastorsku službu već vjeruju da crkvom treba upravljati grupa starješina.

Ima opet onih koji prihvaćaju pastorsku službu ali samo ako je on vođen grupom starješina (on je samo figura koju drugi povlače). Dalje možemo vidjeti crkve koje prihvaćaju i postavljaju pastore za vodstvo nad crkvom. To je dobro i to je Biblijski ali ni to nije sve. Bog koji je tvorac Crkve ima više. Bog je postavio pastore da vode crkve, ali nije dovoljno da pastor vodi crkvu. Njegova uloga je da brine o crkvi da svaka stvar bude na svome mjestu i to je to. Ako je pastor dobar crkva može dosta napredovati i sve može izgledati super ali da li je to to? Zasigurno nije! Nešto fali. Fali nešto primarno, nešto bez čega se ne smije i bez čega crkva ne može.

KORIJEN APOSTOLSKE SLUŽBE

Važno je znati da korijen apostolske službe ide do samog Isusa Krista. On je bio prvi apostol. Sama riječ apostol na grčkom znači (apostolos)  «neko tko je poslan, izaslan, poslanik» Njega je Otac nebeski poslao (apostolos) da izvrši uzvišenu misiju, koju je On je potpuno ispunio (nećemo sada ulaziti u sve što je učinio).

Isto tako je Isus poslao (apostolos) svojih 12 i 70 učenika:

«IDITE PO SVEM SVIJETU I PROPOVIJEDAJTE RADOSNU VIJEST...IZGONITE ZLE DUHOVE...LIJEČITE BOLESNE...GOVORITE DRUGIM JEZICIMA...» (Marko 16:15-18)

«...DADE IM MOĆ I VLAST NAD SVIM ZLIM DUHOVIMA I DA LIJEČE BOLESNE.
ZATIM IH POSLA (APOSTOLOS) DA NAVJEŠĆUJU KRALJEVSTVO BOŽJE I DA OZDRAVLJAJU BOLESNIKE.» Luka 9:1,2)

Učenici su bili poslušni i zato vidimo da oni na Isusove zapovjedi nisu postili-molili, nisu tražili savjete kod drugih učitelja i religioznih vođa već:

«ONI ODOŠE I POČEŠE PROPOVIJEDATI SVUDA.GOSPODIN JE S NJIMA DJELOVAO I POTVRĐIVAO RIJEČ ČUDESIMA ŠTO SU JE PRATILA.» (Marko 16:20)

RAZVOJ APOSTOLSKE SLUŽBE

Apostolske služba se nije ugasila kao što mnogi misle sa Isusom i njegovim učenicima, već se je nastavila prenositi sa stalnim razvojem crkve kroz sve generacije do danas.

«...IZABRAŠE STJEPANA, ČOVJEKA PUNA VJERE I DUHA SVETOGA, ZATIM FILIPA, PROKORA... NJIH POSTAVIŠE PRED APOSTOLE, A OVI POD MOLITVOM POLOŽIŠE RUKE NA NJIH. STJEPAN, PUN MILOSTI I SNAGE, ČINIO JE VELIKE ČUDESNE ZNAKOVE U NARODU.» (Djela 6:5-10)

«KAD SU JEDNOM OBAVLJALI SLUŽBU BOŽJU I POSTILI, DUH SVETI REČE:' ODVOJITE MI BARNABU I SAVLA ZA DJELO ZA KOJE SAM IH ODREDIO!' TADA POŠTO SU POSTILI I MOLILI, POLOŽIŠE RUKE NA NJIH TE IH PUSTIŠE(APOSTOLOS). ONI, DAKLE, POSLANI (APOSTOLOS) OD DUHA SVETOGA...» (Djela 13:2-4)

Isusovi prvi učenici-apostoli počinju postavljati nakon posta i molitve i uz vodstvo Duha Svetoga novu generaciju apostola. Tu su : Stjepan, Filip, Pavao, Timotej, Barnaba... Druga generacija apostola uz pomoć Duha odabire i pomazuje treću generaciju i tako se to nastavlja do dan danas. To je nit koje se nikada nije prekinula.

VAŽNOST APOSTOLSKE SLUŽBE

Prvo što želim da kažem i naglasim je to da smo pred Bogom svi jednaki, bez obzira na darove, službe... Pred njim smo svi jednaki i veliki je grijeh ako nekoga uzdižemo ali i ako ga ponižavamo. Ali zašto je apostolska služba tako posebna? Posebna je zato što ju je Otac učinio posebnom.

«VI STE TIJELO KRISTOVO, A POJEDINCI UDOVI. I JEDNE JE BOG POSTAVIO U CRKVI: PRVO ZA APOSTOLE, DRUGO ZA PROROKE, TREĆE ZA UČITELJE...»             (1 Korinćanima 12:27,28)

Mnogi kršćani se pitaju:: «Zašto je ovako stanje u Hrvatskoj ali i na čitavom prostoru Balkana?» Odgovor je jednostavan:»Na ovom prostoru nema prepoznate, prihvaćene i oslobođene apostolske službe.» Odgovor je vrlo jednostavan i vrlo Biblijski.

Ako pogledamo Djela apostolska, možemo vidjeti da je Gospodin sve ključne stvari činio kroz apostole.

- započinjao crkve
- započinjao misijski rad
- prepoznavao i oslobađao nove službenike
- poučavao po crkvama i školama
- činio čudesa i znake

«ON DADNE JEDNE KAO APOSTOLE, DRUGE KAO PROROKE, JEDNE KAO EVANĐELISTE, DRUGE KAO PASTIRE I UČITELJE, DA PRIPRAVI SVETE ZA DJELO SLUŽBE, ZA IZGRADNJU KRISTOVA TIJELA...» (Efežani 4:11,12)

On (Gospodin) je dao apostole  (kao i druge službe) da bi crkva bila izgrađena i pripremljena za djelo službe. Zašto kod nas nema izgrađenih pojedinaca i crkava, zašto nema pripremljenih radnika za službu Kraljevstva? Zato što to nema tko učiniti!
Ako iskreno pogledamo tko danas vodi crkve, vidjeti ćemo da većinu crkava vode evangelizatori, poneki učitelj a većina su nažalost NAJAMNICI koji rade za karijeru i novac. Koga oni mogu izgraditi? Nikoga! Koga mogu pripremiti (obučiti) za djelo službe? Nikoga! Prvo, Bog se ne nalazi u religiji a kod nas su 99,5% crkava u religiji.
Tim crkvama je najvažnije da održavaju tradiciju svojih predaka koji također nisu ništa napravili jer su i oni održavali tradiciju svojih predaka. I tako je to išlo duboko u prošlost. Tim crkvama i cijelim denominacijama nije važno što piše u Bibliji, što Duh Sveti danas govori svojoj Crkvi. Već im je važno držati se crkvenog-denominacijskog statuta. To im dođe kao rimokatolicima Katekizam ili kao mormonima Mormonska knjiga.

Isus, apostol vodi, poučava, izgrađuje, pomazuje i oslobađa druge apostole. Ti apostoli opet čine ista djela Isusa Krista te prenose Riječ i pomazanje na svoje učenike, ne samo na apostole već i na sve druge službenike ali i na obične vjernike. Oni opet na druge....

To je ono što Hrvatska i Balkan trebaju, silne apostolske službenike koji imaju POZIV, AUTORITET i POMAZANJE da izgrade i pouče (pripreme) Crkvu Isusa Krista. To ne može učiniti starješina kao ni pastor. To ne može učiniti prorok kao ni evanđelista, već APOSTOL sa timom ostalih punovemenih službenika (Ef.4:11).

Trebamo znati (kao što sam to i prije naveo) da je Bog dao apostolima posebno pomazanje, autoritet kao i otkrivenje da mogu:

- ići u misjie i započinjati nove crkve
- izgrađivati postojeće crkve kroz učeništvo i Biblijske škole
- rukopoložiti i osloboditi nove službenike
- zuzimati cijele gradove i nacije za Kralja

Sam apostol Alan Vincent (koji je silno upotrebljen od Gospodina već 50g. i iza kojega su veliki plodovi službe) je rekao da:» Bez da se u Zagrebu i Hrvatskoj ne podignu apostoli koji će biti prepoznati i prihvaćeni neće se ništa pozitivno promjeniti i zemlja će propasti.»

Sada ti možeš reći:»Da, ali mi molimo da se stvari pozitivno mjenaju!» A ja ti kažem na temelju Biblije:»Uzalud se moliš-te!» Neće molitva promjeniti stvari, već molitva, poslušnost i djelovanje.

Ako prva, druga...crkva nije mogla bez apostolske službe onda ne možemo ni mi danas. Ako je Bog u naše vrijeme djelovao i promjenio cijele nacije na naćin da je spasio 20-35% ljudi koji tamo žive. Ako je spasio kraljeve, predsjednike, ministre, poslovne ljude... Ako je obnovio ozonske rupe, klimu, ekonomiju... I sve je to učinio kroz APOSTOLE našeg vremena ( brata Juna /Kina/, Yongi Choa /Koreja/, Guillermo Maldonado /USA/ Alana Vincenta /Indija/...) Da li mi i dalje možemo reći:» Pa nama to ne treba, jer mi možemo i sami. Pa ja-mi ne vjerujemo u te službe...»

Halo...probudi se! Nije više važno tko što misli, već što Božja vječna Riječ kaže! Zagreb, Hrvatska, Balkan.... treba apostole kroz koje će se osloboditi tj. kroz koje će doći Kraljevstvo Kralja Isusa Krista.

Što nam je činiti?

1) trebamo moliti da Gospodin podigne apostole na našem tlu
2) trebamo prepoznati i prihvatiti osobe koje nam Gospod šalje
3)  trebamo se podložiti Božjem autoritetu (ne ljudskom) koji ta osoba ima
4)  trebamo surađivati sa apostolskim službenicima jer ni oni ne mogu sami
5) trebamo zaštićivati te osobe kao i njihove obitelji, službe, financije...

Bog ima za nas probudu i silno izliče Duha Svetoga (Djela 2:17-21)
Na nama je da odlučimo želimo li po starome te na taj način propasti do kraja ili ćemo početi vapiti za promjenom, za Kraljevstvo nebeskim te se otvoriti za blagoslove koji su za nas ostvareni kroz žrtvu Isusa Krista.

Sada je vrijeme, vrijeme za promjenu.
Sada je vrijeme da vas pohodim i život vam dam.
Da promijenim udes vaše nacije, da vas ozdravim.
Sada je vrijeme, sada, da moj narod zavapi mom Imenu.
Neka čuje tko ima uši da čuje što Kralj govori svome narodu. 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Buđenje iz kome (svjedočanstvo)

Je li Isusovo uskrsnuće i tvoje uskrsnuće?